Styropian

Niskie zużycie wody

Produkcja płyt styropianowych nie wymaga dużego zużycia wody. Na dwóch etapach produkcji płyt – podczas spieniania wstępnego i formowania (blokowania), wykorzystywana jest para wodna.

      • Spienianie wstępne to proces zmiękczania granulek surowca (polistyrenu) przy użyciu pary wodnej o temperaturze powyżej 90°C. Proces ten trwa od 2 do 5 minut.

      • Podczas formowania granulki wstępnie spienionego polistyrenu wsypywane są do dużych prostopadłościennych form i ponownie spieniane przy użyciu pary wodnej o temperaturze 110°C do 120°C pod wpływem której łączą się tworząc zamkniętą, piankową strukturę. Po ostudzeniu bloki styropianu są wyjmowane z form i sezonowane.

    Parę wodną wykorzystywaną w obu procesach, znaczna część producentów odzyskuje z innych zakładów (np. elektrociepłowni).